Doggy Paradise De hondenuitlaatservice van Gouda en omstreken

Wie ben ik?
Wie zijn wij?
Bussie komt voor
Dagboek van een pup
Prijslijst
Gezondheid
Handig
Collega's
Hondensites
Sponsor

Vlooien bij honden

Uw huisdier kan er het hele jaar last van hebben, maar in het voorjaar neemt de kans op een vlooieninfectie toe. Dit komt door het stijgen van de temperatuur, waardoor de cyclus van de vlo versneld wordt. De vlo legt z'n eitjes op de huid van de hond, deze eitjes vallen op de vloer en komen na enkele weken uit. Deze nieuwe vlooien kunnen weer op uw huisdier springen en voor veel overlast zorgen. Vlooien zijn bloedzuigers en veroorzaken huidirritaties en ongemak. Meestal uit zich dat in jeuk, maar vaak ook kan de hond er allergisch voor worden. Jonge dieren kunnen bij een heftige infectie bloedarmoede krijgen. Ook kunnen de vlooien uzelf bijten hetgeen niet bepaald prettig is.
Het is niet alleen verstandig om de hond te behandelen met een goed anti-vlooienmiddel maar ook de vloer regelmatig schoon te houden (stofzuigen), meubels en ligplaatsen van het huisdier te behandelen met mand & tapijtspray ( bv Siphotrol, Indorex) om de cyclus van de vlo te onderbreken.
Wist u dat door vlooien uw huisdier ook last van lintwormen kan krijgen? Het gaat om de kleine lintworm, die door de vlo overgebracht kan worden. Vermagering van de hond is dan het gevolg.
Kortom, het is van belang om uw huisdier regelmatig te behandelen met een goed anti-vlomiddel. Er zijn een groot aantal soorten anti-vlooienmiddel verkrijgbaar, die op verschillende manieren werken. Hier volgt een beknopt overzicht van de belangrijkste anti-vlooienmiddelen:

De vlooienband bv Kiltix
De vlo krijgt het gif binnen via contact of inademing.
Nadeel is dat vlooien aan de achterkant van het huisdier beïnvloed wordt en de vlooienband vaak onvoldoende werkzame stof bevat om alle vlooien te doden.

Tabletjes en druppeltjes door het voer
Bv Cyflee, Program, Excel. De werkzame stof wordt opgenomen in het bloed van het huisdier, dus de vlo moet eerst bijten voordat hij het gif binnenkrijgt. Nadeel is ook dat het gif (werkzame stof) door de hond moet worden opgenomen en door het hele lichaam circuleert.
Program maakt de vlooien steriel, maar doodt geen volwassen vlooien.
Cyflee moet erg frequent worden toegediend (elke 1 à 2 weken)

Spray
Bv Frontline, Defendog. Het huisdier dien helemaal te worden ingesprayed. De spray hecht zich aan de huid en vacht, maar wordt niet of nauwelijks door de hond opgenomen. Vlooien worden zodra ze op de vacht komen vergiftigd en gaan dood. Nadeel is dat de hond helemaal nat gemaakt moet worden en het dus iets langer duurt voordat het dier helemaal behandeld is. Het werkt ongeveer 2 maanden.

Spot - on
Deze middelen zijn erg gemakkelijk in het gebruik (enkele druppels in de nek). Er zijn spot-on toepassingen (de oudere middelen) die in het bloed van de hond worden opgenomen bv Bovo, Tiguvon, dus de vlo moet eerst bijten voordat hij het gif binnenkrijgt en het gif circuleert door de hele hond. De nieuwste spot-on antivlooienmiddelen (bv Advantage, Frontline) worden via de talgklieren in de huid over de hel vacht verspreid, maar niet of nauwelijks door het dier opgenomen. Vlooien worden bij contact gedood, net als bij de spray en de vlooienband. Deze middelen werken ongeveer 2 maanden. Stronghold (wordt wel in het bloed opgenomen) werkt tevens tegen een aantal wormen behalve de LINTWORM!!! En tegen lichte oormijtinfecties.

Bij de nieuwste toepassingen (Frontline, Advantage, Stronghold, Defendog) is nog geen resistentie tegen vlooien geconstateerd en deze verdienen daarom de voorkeur voor een goede vlooienbestrijding bij de hond.

Armand Hermans

Dierenartspraktijk Gouda J.C. Oldenbandringh J.C.H. van Dorst
Dierenartsen Kattensingel 17 2801 CA Gouda
0182 - 510958

Naar boven